Μανιφέστο-Ιδρυτική Διακήρυξη

Greece2028

Ενώ ολόκληρη η χώρα, για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια, αντιμετωπίζει το μέλλον με αισιοδοξία, ο επιχειρηματικός κόσμος της Δυτικής Μακεδονίας, όσοι δηλαδή κατάφεραν να επιβιώσουν της κρίσης διασώζοντας επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας στην περιοχή μας, είναι αντιμέτωποι με μια νέα πρόκληση. Για όλους εμάς αρχίζει μια νέα περίοδος οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.

Η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην απολιγνιτοποίηση της παραγωγής ενέργειας νωρίτερα από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν μας βρίσκει καταστατικά αντίθετους αν και μας αναγκάζει να μετασχηματισουμε ριζικά τις επιχειρήσεις μας και τον τρόπο της ζωής μας. Όμως ανησυχούμε και μάλιστα πολύ γιατί οι Έλληνες επιχειρηματίες γνωρίζουμε καλύτερα από τον καθένα την αδυναμία του ελληνικού κράτους να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του μέσα σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια ενώ έχουμε δει πολλές φορές πολιτικές ηγεσίες να μην στέκονται στο ύψος των περιστάσεων.

Οι μέχρι τώρα ανακοινώσεις εξαντλούνται σε υποσχέσεις για «βροχή εκατομμυρίων» που θα διοχετευθούν στην περιοχή αλλά εμείς ως επιχειρηματίες που διατηρούμε θέσεις εργασίας ξέρουμε ότι χωρίς σχεδιασμό όσα χρήματα και να διατεθούν, δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα. Και ως αποτέλεσμα εννοούμε την αποκατάσταση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην περιοχή στα προ κρίσης επίπεδα.
Ανησυχούμε γιατί το ελληνικό κράτος μέχρι σήμερα τουλάχιστον έχει αποδειχθεί καλό μόνο στη σπατάλη των πόρων και όχι στο σχεδιασμό και τη χρηστή διαχείρισή τους.

Οι επιχειρηματίες της Δυτικής Μακεδονίας λοιπόν αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να συμμετέχουμε στην εθνική προσπάθεια για το σχεδιασμό και την υλοποίηση του σχεδίου της απολιγνιτοποίησης και της ενεργειακή μετάβασης ενεργά, ως άμεσα ενδιαφερόμενοι. Είμαστε αυτοί που δημιουργήσαμε την ανάπτυξη στη Δυτική Μακεδονία και δεν μπορούμε να μείνουμε παθητικοί θεατές σε όσα θα συμβούν στην περιοχή μας.

Εγκαινιάζουμε την πρωτοβουλία «Ελλάδα 2028- Παρατηρητήριο Απολιγνιτοποίησης»

Η πρωτοβουλία μας αρθρώνεται σε τρεις πυλώνες που σχετίζονται με τη διατήρηση της σταθερότητας του δικτύου ενέργειας, την πλήρη αποκατάσταση της περιοχής και τη διασφάλιση των προϋποθέσεων που θα κάνουν εφικτή την μεταστροφή των επιχειρήσεων σε άλλες δραστηριότητες.

Έχουμε την πρόθεση να συνεργαστούμε με όλους τους αιρετούς αξιωματούχους, τους υπηρεσιακούς παράγοντες, κάθε σχετικό εμπλεκόμενο και θα καταθέσουμε την πολυετή εμπειρία μας, την εξειδίκευσή μας στα θέματα ενέργειας, την τεχνογνωσία μας σε όλους τους ενεργειακούς κλάδους ενώ αναλαμβάνουμε την υποχρέωση να κρατούμε την κοινή γνώμη ενήμερη και με τρόπο ανεξάρτητο για όσα θα γίνουν το επόμενο διάστημα.

Δυτική Μακεδονία, Ιανουάριος 2020

Ίσως σας ενδιαφέρουν…